Museum van Hedendaagse Kunst


Leiding: Jan Hoet, Conservator
Educatieve werking: Norbert De Dauw

Het Museum van Hedendaagse Kunst bezit een boeiende verzameling beeldende kunst van binnen en buitenlandse kunstenaars van de 20ste eeuw. De nadruk ligt op kunststromingen die zich na 1945 ontwikkeld hebben.

In afwachting van een eigen museumgebouw organiseert het Museum boeiende tentoonstellingen en unieke initiatieven om hedendaagse kunst onder de belangstelling te brengen.

Geschiedenis
Het museum van Hedendaagse Kunst Gent werd opgericht op 1 januari 1975 en was hierdoor het eerste Museum voor Hedendaagse Kunst in België.

De collectie van het Museum bestaat deels uit de erfenis van het Museum voor Schone Kunsten waaronder werk van Magritte, Delvaux en Bacon.

Daarnaast beschikte het Museum vanaf zijn stichting ook reeds over een belangrijke verzameling die was bijeengebracht door de "Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst Gent", die in 1957 werd opgericht en die met de lidgelden van haar leden spraakmakende werken had aangekocht zoals Fontana, Richter en Gilbert & George.

Ze zorgde voor ensembles van o.m. popart (Andy Warhol, Jime Dine...), nouveau réalisme (Christo, Arman...), minimal (Carl André, Dan Flavin...) en concept art (Joseph Kosuth, Stanley Brouwn...).

De inzet van de leden van deze vereniging had er toen ook al toe geleid dat het Museum voor Schone Kunsten een reeks Cobra werken had aangekocht.
Daarmee was al een basis gelegd voor de belangrijkste openbare verzameling van hedendaagse kunst in België.

Als eerste conservator werd Jan Hoet aangesteld, die het museum op korte termijn een internationale reputatie gaf. Hij startte met Panamarenko en Joseph Beuys, bracht met Actuele Kunst in België (1979) een nieuwe generatie Belgische kunstenaars op het voorplan, realiseerde met Kunst in Europa na 1968 een toonaangevend overzicht van de jaren 70.

Tussen de kleinere tentoonstellingen door werd daarna de energie geconcentreerd op een aantal complexe projecten met een specifieke invalshoek zoals Chambres d' Amis, Open Mind (Closed Circuits) en Ponton Temse. Dit leidde uiteindelijk tot zijn benoeming als organisator voor Documenta IX.

Het Museum van Hedendaagse Kunst Gent vergrootte zijn reputatie door werken aan te kopen die een internationaal beeld vormen van de meer recente kunststromingen na 1975. Belangrijke peilers van de collectie zijn de Arte Povera (Jannis Kounnelis, Mario Merz, Luciano Fabro, Giulio Paolini, Gilberto Zorio,...) en verschillende sleutelwerken zoals de Wirtschaftswerte van Joseph Beuys en de Aeromodeller van Panamarenko.

Er zijn eveneens belangrijke verzamelingen van recente Belgische kunstenaars (Wim Delvoye, Raoul De Keyser, Guillaume Bijl, Jan Vercruysse, Jan Fabre, Thierry De Cordier, Luc Tuymans...) en van de meest actuele internationale kunstenaars (Mike Kelley, David Hammons, Jimie Durham, Ilya Kabakov, Thomas Schütte, Dara Birnbaum, Cady Noland, Georg Herold, Pedro Cabrita Reis, René Daniëls, Jean Marc Bustamante, Franz West, Robert Gober...) in de verzameling aanwezig.

De educatieve werking
Met de educatieve medewerker kan een les voor kinderen uit het basisonderwijs op maat worden aangemaakt. De betrokkenheid van de leerkracht is hierbij primordiaal. De creatieve participatie van de kinderen kan, na een rondleiding of bezichtiging van vooraf geselecteerde werken, worden verwezenlijkt.

grote foto beeldengalerij (85k .jpg

zaaloverzicht museum (85k .jpg)

 




Last modified on: 29/01/98 Copyright © 1998 STAD GENT.